Veelgestelde vragen

 

 

 

Computers

 

V: Systeem op mijn computer crasht en reageert niet op commando van toetsenbord en muis.

 

A: U dient "Power" knop drukken en vasthouden tot alle lichten uit zijn en alles stil gelegd is. Daarna moet u uw computer opnieuw opstarten met "Power" knop, en afhankelijk van het systeem "systeem normaal opstarten" kiezen als die dat ons vraagt.

 

V: Ik heb Wifi bereik op "vol", maar ik kreeg informatie van mijn systeem: "geen internettoegang" of mijn internet doet heel traag.

 

A: "Wifi bereik" dat is bereik van het netwerk, sterkte van de communicatie tussen uw netwerkkaart en uw router/access point. Toegang tot internet is helemaal andere zaak. U moet uw modem uitschakelen (eventueel ook router als die bestaat als aparte toestel) van de stopcontact, even wachten, en opnieuw inschakelen. Als er meer toestellen zijn, is volgende volgorde van kracht: modem >>> router >>> switch >>> repater, alle toestellen, een na een moeten "klaar zijn" (lampjes moeten branden als normaal) voor inschakelen van het volgende toestel. Is er altijd nog geen internet, dient u met uw internet leverancier contact opnemen.

 

V: Installeren jullie "free internet"?

 

A: Deze "free internet" dat is niets anders dan inbraak tot iemands netwerk (door decoderen van PSK), dus in de letter van wet - overtreding. Door installeren van zo'n internet riskeren jullie verlies van deze "dienst" (in geval als iemand router gaat uitschakelen of PSK gaat veranderen), maar ook problemen met de wet. Davecomputers.be biedt zo'n "diensten" niet.

 

V: Bepaalde website is niet weergegeven (of slecht weergegeven) op mijn computer, maar op andere wel.

 

A: U dient in uw browser actualisatie uitvoeren of een andere installeren. Andere reden van deze probleem kan gebrek zijn van verschillende plug-ins. De belangrijkste zijn: Java, Flash Player, Silverlight

 

V: Ik heb geactiveerde antivirus, maar onbepaalde virus is toch in mijn systeem terechtgekomen en doet rare en schadelijke dingen.

 

A: Systeem uitgerust in antivirus betekent geen 100% garantie dat u niet besmet wordt. Elke dag komen er nieuwe versies van virussen en producenten van zo'n software zijn altijd iets achter de virus ontwikkelaars. Omdat bepaalde virus moet eest tot virus database toegevoegd worden, voor antivirus gaat effectief tegen hem werken, creëert dat tijd zonder beveiliging tegen bepaalde virus en u kan gewoon pech hebben. Mestaal in die tijd komt tot besmetting.

 

V: Ik heb mijn bestanden van harde schijf/flash geheugen/enz. kwijt geraakt. Bestaat er mogelijkheid om die recupereren?

 

A: Wij recupereren enkel met gebruik van software. Dat betekend dat bepaalde schijf moet mechanisch in orde zijn. Als op de plaats van verwijderde bestanden zijn geen nieuwe files opgeslagen (ook die van het systeem zelf, wat kan onzichtbaar zijn), dan de kans om die terug te krijgen is groot.

 

V: Na de installatie van antivirus zijn sommige webpagina's niet weergegeven of slecht weergegeven.

 

A: Antivirussen doen zijn werk qua strijd tegen virussen, maar deze hebben ook veel andere veiligheid systemen, deze zijn soms gedoubleerd met andere veiligheid applicaties of het systeem zelf. Soms ingeschakelde optie "ouderlijk toezicht" kan wel gewone websites blokkeren (zelfs google.be bijvoorbeeld). Dus gaat antivirus denken dat bepaalde site schadelijk is (door bepaalde verzuim criteria) en blokkeer die website.

 

 

Smartfons

 

V: Verwijderen jullie sim-locks?

 

A: Neen, wij doen dat niet door gebrek van sommige dure toestellen en kabels. Omdat sim-locks in Europa verleden is en alle toestellen zijn nu "simlockvrij", wij investeren in zo'n dingen niet.

 

V: Mijn smartphone gebaseerd op Android is nog niet lang geleden gekocht, maar toch marcheert deze traag en doet in het algemeen niet goed. Bestaat er mogelijkheid om deze sneller te maken?

 

A: De markt is vervuld met goedkope smartphones en zoals in geval van laptops, in de winkels mogen wij toestellen vinden, die na de opening van de verpakking bijna onbruikbaar zijn. Er is geen sprake van comfortabel gebruik. Het is zo, omdat producenten voor deze goedkoopste toestellen gebruiken ook goedkoopste en zwakste componenten (cpu, gpu, ram, opslag geheugen, schermen, ezv.). Enige wat in zo'n geval mogen wij doen is uitschakelen van niet nodige applicaties en processen, alsook alle niet nodige programma's vanuit de autostart verwijderen. Voor de goedkopste smartphones bestaat er geen alternatieve software meestal.

 

V: Ik heb een smartphone gekocht, deze heeft geen Nederlandse taal in instellingen. Is dat mogelijk om die taal gewoon toetevoegen?

 

A: In meeste gevallen is dat wel mogelijk, meestal is de installatie van een andere ROM (helle besturingssysteem) noodzakelijk. Voor zo'n operatie eventuele back-up van alle data is noodzakelijk, want voor zo'n installatie doen wij volledige "formaat" van de toestel. Wij raden applicaties als More Locales af, deze doen vertaling niet volledig en met vele fouten.

 

V: Ik heb een smartphone in occasionele prijs gekocht (bv. Samsung Galaxy S5, Iphone 4/5S), maar sommige opties werken niet als ze normaal moeten werken. De toestel heeft beklagenswaardig scherm en fototoestel, bovendien na opdrukken op wifi icoontje doet die smartphone niets en wifi verbinding creator verschijnt zich op de scherm niet. Bovendien heeft deze geen Nederlandse taal om te kiezen.

 

A: Warschenlijk hebt u een goedkope Chinese namaak product gekocht, die alleen er uitziet als origineel. Er zijn namaak apparaten in omloop (op internet, kleine markten, ezv), maar het kan ook zijn dat ze wel hun geld waard zijn, omdat zij van goede componenten opgebouwd zijn, werken snel en kosten veel minder. Maar voordat u zo'n "SVNSUNG Galaga 5" of andere "no name" of namaak smartphone gaat kopen, raden wij u aan om advies te krijgen van andere gebruikers, recensies, testen, ezv. De goedkoopste hebben soms geen Android of IOS, maar skin op hun auteurs besturing systeem. Dan is er geen sprake om ROM of taal te veranderen.

 

V: Ik heb tweedehands Iphone gekocht, maar die vraagt Apple ID, zonder inloggen kan ik niet verder en ik ken deze niet. Wat kan ik in deze geval doen om toestel gaan gebruiken?

 

A: Op deze moment iOS 7 en elke volgende versie is zo beveiligd, dat zelfs ROM herinstalatie niet gaat helpen, om iphone te activeren (anders is die geblokkeerd) moet u Apple ID en wachtwoord invoeren. Er zijn enkel twee mogelijkheden waarom u deze niet kent.

 

1. Iemand die aan u smartphone verkocht heeft, is vergeten "wipe data" uittevoeren en optie (find my Iphone) uitschakelen. Tot op moment wanneer deze ingeschakeld is, denkt Apple dat deze van vorige eigenaar is. In zo'n situatie zijn er twee mogelijkheden. Eerste is om verkoper over Apple ID en wachtwoord vragen, tweede als u verkoop ticket hebt. Dan mogen wij dat voor u regelen.

2. Toestel is gewoon gestolen en enkel echte eigenaar kan die deblokkeren.

 

Downgrade tot vroegere versie is in theorie mogelijk, maar enkel in bepaalde situaties, u moet over SHSH bestanden van zo'n toestel beschikken.

 

Als optie "find my iphone" is uitgeschakeld, dan mogen alle andere codes verwijderd worden.

 

 

Websites

 

V: Wat is de gemiddelde kost van opbouwen van een compleet website en hoe lang duurt zo'n project?

 

A: Elke project is anders en vereist verschillende hoeveelheden van het werk. Hier telt niet enkel hoeveelheid van inhoud, maar ook kwaliteit van deze - bijwerken van foto's en verbetering van tekst qua spelling en grammatische juistheid neemt veel tijd in beslag. Wij raden u aan om met ons contact optenemen voor gemiddelde prijs.

 

Als het hier gaat over de tijd van complete realisatie, dan kunnen wij zeggen dat deze afhankelijk is van de grootte van de website en de hoeveelheid van de content. Gewone pagina met paar rubrieken kan klaar zijn in paar dagen.

 

V: Als mijn website al klaar is, kan ik in de toekomst iets op die veranderen?

 

A: Inhoud van de website kan veranderd worden, maar professionele karakter van de website moet behouden worden. Dat betekent bepaalde kwaliteit van inhoud, foto's, spelling en grammatica. Daarvoor hebt u kennis van HTML nodig. Er bestaat een mogelijkheid om door ons inhoud laten veranderen. Drie eerste veranderingen tijdens eerste jaar zijn gratis.

 

V: Ik ben een eigenaar van website www.voorbeeld.be, kan ik rekenen voor een email adres in mijn domein, bv. info@voorbeeld.be?

 

A: Natuurlijk. Een email account kan gemaakt worden van domein of hosting, die is gekoppeld met main domein.